лекція з анатомії дихальна система

ДИХАЛЬНА СИСТЕМА. Загальна анатомія дихальної системи. Дихальна система здійснює газообмін між організмом і оточуючим середовищем. Повітря необхідне для всіх організмів, крім анаеробних бактерій. Потреба в повітрі набагато гостріша, ніж у їжі. Людина при повному голодуванні може прожити 2-3 місяці, без води – декілька днів, а без повітря смерть настає через 4-5 хвилин. Будова дихальної системи забезпечує контакт повітря з поверхнею розділу повітря-кров і постійну циркуляцію повітря по цій поверхні. У хребетних у філогенезі формуються два типи дихання – зяброве та легеневе. При зябровому диханн.


Дихальна система виконує найважливішу функцію — постачання організму киснем і виведення вуглекислого газу. Порожнина носа, носова і ротова частини глотки, гортань, трахея, бронхи різних калібрів, включаючи кінцеві (термінальні) бронхіоли, служать повітроносними шляхами, по яких здійснюється вентиляція легенів – транспорт кисню в альвеоли і виведення з них вуглекислого газу. У повітроносних шляхах повітря зігрівається або охолоджується, очищається від пилу та сторонніх частинок, зволожується. Гортань як орган дихальної системи виконує дві функції: повітроносну і голосоутворювальну. При нормальному диханні повітря проходить через носову порожнину, де розташований орган нюху.


Анатомія дихальної системи детально вивчена сучасною медициною. Всі елементи, що входять до даний відділ, мають власні важливі функції, необхідні для. Анатомія дихальної системи детально вивчена сучасною медициною. Всі елементи, що входять до даний відділ, мають власні важливі функції, необхідні для забезпечення організму киснем і повноцінної роботи всіх його систем. З чого складається дихальна система. Дихальна система человекаа розділена верхніми і нижніми дихальними шляхами. Верхній відділ утворений: носовою порожниною; навколоносових пазух; гортанню. Нижні дихальні шляхи складаються з трахеї і бронхів.


Лекція 8. Анатомія дихальної системи (2 години). Філогенез і онтогенез органів дихання (легені, дихальні шляхи). Верхні і нижні дихальні шляхи. Зовнішній ніс. Порожнина носа. Проекція границь плеври на поверхню тіла. Ключові слова: дихання, газообмін, органи дихання, дихальний цикл, дихальні рухи, легеневі об‘єми, життєва ємність легенів. Рекомендовані джерела: Основні: 1-5. Додаткові: 1-3.


Анатомія сечової системи. Анатомія спинного мозку. Органи чуття. Тема лекції. Загальна анатомія периферійної нервової системи. Автономна частина периферійної нервової системи. Самостійне опрацювання тем, які не входять до плану практичних занять . Ембріогенез дихальної системи. Дихальна система: органи, функції. Верхні і нижні дихальні шляхи. Розвиток органів дихальної системи в онтогенезі. Варіанти і аномалії розвитку органів дихальної системи. 23. Анатомія органів дихальної системи. Зовнішній ніс: частини, будова. Носова порожнина:присінок, носові ходи, приносові пазухи.


Лекція 13. Дихальна система. План лекції: 1. Будова системи дихання. До органів дихання відносяться легені, де відбувається газообмін між повітрям і кров’ю, і дихальні шляхи, по яких проходить повітря в легені і з легенів у зовнішнє середовище. Повітря з зовнішнього середовища у легені проходить послідовно через порожнину носа або рота, глотку, гортань, трахею і бронхи. Характерною особливістю дихальних шляхів є те, що їх стінки не спадаються при зміні положення тіла, при нахилах, обертаннях та ін., оскільки мають тверду хрящову основу. Порожнина носа в області обличчя доповнюється зовнішнім носом, основу якого складають хрящі.


Захворювання органів дихальної системи. 13 Загальні питання анатомії та фізіології серцево-судинної системи. 14 Серце: будова, топографія. Кровоносні судини. Складові навчальної роботи. Робота на лекціях Виконання і захист лабораторних робіт Модульний контроль. Робота на лекціях Виконання і захист лабораторних робіт Модульний контроль Розрахункова робота Усього за семестр. Бали за одне. Кількість.


122 Лекція VIII. Загальна анатомія нервової системи. Центральна нервова система…. 1.3 Анатомічна термінологія Будь-яка наука має свою професійну мову, систему спеціальних термінів, що позначають предмети і процеси, з якими ця наука має справу. Анатомічна термінологія, що включає назви частин тіла, органів, судин, нервів, інших анатомічних утворень, складає велику частину мови медицини. У черепі людини, як і у всіх хребетних, виділяють дві частини (відділи): мозковий череп (кістки його розвиваються в тісному зв'язку з головним мозком і пов'язаними з ним органами чуття) і лицевий череп, кістки якого оточують початкові відділи травної і дихальної трубок.


Анатомія, фізіологія та патологія органів слуху та мови. 0. Міністерство освіти та науки України Луганський національний університет. імені Тараса Шевченка. О. Д. Боярчук. Анатомія, фізіологія та патологія. Органів слуху та мови. Навчальний посібник. Анатомія, фізіологія та патологія органів слуху і мо-ви – провідна дисципліна теоретичної й практичної підготовки студентів вищих навчальних закладів, майбутніх вихователів, педагогів і логопедів. Порушення мови, голосу та слуху повинні розгляда-тися з точки зору патофізіології органів голосу, слуху та мови, що дає можливість більш повно пояснити ме-ханізми та скласти уявлення з цих питань.


Лекція №1. ПАТОЛОГІЧНА АНАТОМІЯ, ЇЇ ЗМІСТ І ЗНАЧЕННЯ ДЛЯ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ ТА ПРАКТИКИ. Смерть та посмертні зміни. 5. Лекція №2. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДИСТРОФІЙ. Спеціальна патологічна анатомія незаразні хвороби. Лекція №8. ПАТОМОРФОЛОГІЯ ХВОРОБ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ. Патоморфологія хвороб органів дихання . 82. Клінічно глікогеноз проявляється серцевою й дихальною недостатністю. Порушення обміну глікопротеїдів. Глікопротеїди – комплексні сполуки білка з полісахаридом, який містить гексозаміни.


Анатомія нервової системи та вищої нервової діяльності. Конспект лекцій. для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня «Бакалавр» за спеціальністю 053 «Психологія». Затверджено редакційно-видавничою. У структурі ретикулярної формації довгастого мозку розташовані дихальний і судиноруховий центри. Особливість цих центрів у тому, що їх нейрони здатні збуджуватися рефлекторно і під дією хімічних подразників. Дихальний центр локалізується в медіальній частині ретикулярної формації кожної симетричної половини довгастого мозку і розділений на дві частини: вдиху і видиху. У ретикулярній формації довгастого мозку подано інший життєво важливий центр – судиноруховий центр (регуляції судинного тонусу).


Презентація до заняття з анатомії дихальної системи людини відображає анатомічні особливості повітроносних шляхів, легень та допоміжного апарату дихальної системи. Презентація відповідає структурі заняття.. Презентація на урок Медицина скачати. Слайд № 1. Лекція № Анатомія дихальної системи. Слайд № 2. План Загальна характеристика дихальної системи Ніс, будова та функції носової порожнини. Гортань Трахея Бронхи. Бронхіальне дерево Легені Плевра. Плевральна порожнина. Слайд № 3. Дихальна система (systema respiratorium) Виконує найважливішу функцію — постачання організму киснем і виведення вуглекислого газу. Слайд № 4.


ДИХАЛЬНА СИСТЕМА. Дихання - це обмін газами С0 2 і 0 2 між клітинами організму і зовнішнім середовищем. Ці процеси мають певну послідовність. Обов'язковим компонентом дихання є транспорт кровио газів. Зовнішній механізм газообміну у людини - це дифузія. При цьому процесі молекули газу перемішається з області їх високої концентрації в область низької концентрації, витрачається їх власна кінетична енергія. Це пасивний транспорт, і на нього не витрачається енергія, що виробляється в процесі клітинного обміну, але дифузія можлива тільки на малі відстані (менше 1 мм). У тому випадку, якщо необхідно перенести речовини на великі відстані, використовується конвекційний транспорт.


Анатомія органів дихання. Дихальна система забезпечує насичення організму киснем і виведення вуглекислоти. До органів дихання належать: носова порожнина, гортань, трахея, бронхи та легені. В дихальній системі виділяють повітроносні шляхи (носова порожнина, гортань, трахея і бронхи) та дихальну частину (респіраторний відділ), що представлена паренхімою легень, в альвеолах легень відбувається газообмін між повітрям і кров'ю. Дихальні шляхи – це система трубок, які мають хрящову основу, а слизова оболонка містить миготливий епітелій. Хрящова основа попереджує спадання стінок дихальних шляхів, а миготливий епітелій виводить назовні разом із слизом сторонні частинки, що потрапляють в організм із повітрям.


Дихальна система (systema respiratorium), або дихальний апарат (apparatus respiratorius), забезпечує організм киснем і виводить з нього вуглекислий газ. Ця система складається з дихальних шляхів і парних дихальних органів - легенів. Відповідно розташуванню дихальні шляхи поділяються на верхній і нижній відділи. Дихальна система (systema respiratorium), або дихальний апарат (apparatus respiratorius), забезпечує організм киснем і виводить з нього вуглекислий газ. Ця система складається з дихальних шляхів і парних дихальних органів - легенів. Відповідно розташуванню дихальні шляхи поділяються на верхній і нижній відділи.


Анатомо-фізіологічні особливості дихальної системи. В забезпеченні організму киснем, підтримці відносної сталості газового складу крові і тканин беруть участь системи органів дихання, кровообігу, нервової і гуморальної регуляції. Дихальна система (apparatus respiratorius) – система спеціалізованих органів, що забезпечують газообмін між організмом і оточуючим середовищем (зовнішнє дихання). До органів дихання відносять: порожнину носа, глотку, гортань, трахею, бронхи, легені і плевру, листки якої утворюють плевральні порожнини. До допоміжних структур, що приймають безпосередню участь в акті дих.


Ди́хальна систе́ма — відкрита система організму, яка забезпечує газообмін, формування гомеостазу в трахеобронхіальних шляхах, очищення повітря, яке вдихається, від чужорідних часток і мікроорганізмів, а також аналіз пахучих речовин в атмосферному середовищі. Для підтримання дихальної системи в нормальному стані має значення правильна організація побуту, загартовування, дотримання режиму праці і відпочинку, харчування. Сприятливо впливають на роботу дихальної системи фізична праця, заняття фізкультурою.


План лекції. Біологічне значення дихання. Будова та функції органів дихання. Дихальний цикл. Гортань як головний апарат. Трахея, бронхи. Легені та їх функція. Ключові слова: дихальна система, дихання, повітряноносні шляхи, носова порожнина, носоглотка, голосові зв‘язки, голосова щілина, трахея, бронхи, альвеоли, легені, легеневі пухирці, дихальний об‘єм, плевральний міхур. Література. Антипчук Ю.П. Анатомия и физиология ребенка. – К. Вища школа. Коляденко Г.І. Анатомія людини. –К:Либідь, 2001. Мару ненко І.М., Неведомська Є.О., Бобрицька В.І. Анатомія і вікова фізіологія з основами шкільної гігієни. –К. Професіонал, 2004. ТЕКСТ ЛЕКЦІЇ.


Загальна характеристика та класифікація тканин Матеріали до лекції Осьовий скелет Матеріал до лекції №5 Верхні та нижні кінцівки Матеріали до лекції №6 Анатомія мязової системи людини Матеріал до Лекції № 7 Мязи та фасції верхньої та нижньої кінцівок Лекція №8 ссс Серцево судинна система Тест 2. Теми: дихальна система, шлунково-кишковий тракт Підсумковий тест.


Дихальні шляхи, тісно взаємодіючи з дихальними м’язами, проводять повітря до легень — органів, у яких здійснюється газообмін. Серцево-судинна система транспортує кисень до і вуглекислий газ — від усіх тканин організму, забезпечуючи їх життєво необхідним киснем і забираючи двоокис вуглецю як кінцевий продукт метаболізму. Дихання — одна з неодмінних умов нашого існування. Воно забезпечує газообмін між організмом і зовнішнім середовищем: під час вдиху в організм надходить кисень повітря, а під час видиху непотрібний організму вуглекислий газ виводиться назовні. Кисень необхідний клітинам тіла для окислення .


Основні поняття:дихання, газообмін, органи дихання, дихальний цикл, дихальні рухи, легеневі об‘єми, життєва ємність легенів. Значення дихання. Дихання — це сукупність процесів, у результаті яких відбувається використання організмом кисню і виділення вуглекислого газу. Дихання включає такі процеси: а) обмін повітря між зовнішнім середовищем і альвеолами легень (легенева вентиляція); б) обмін газів між альвеолярним повітрям і кров’ю (дифузія газів у легенях); в) транспорт газів кров’ю; г) газообмін між кров’ю, тканинами і клітинами; д) використання кисню клітинами і виділення ними вуглекислого г.


Система органів дихання. Велика ємність менший обсяг. Чому змінюється голос. Глотка. Носова порожнина. Кашель і чхання захисні механізми. Кисень їжа в повітрі. Легені. Бронхи. Система органів дихання - це сукупність структур, що дозволяють вловлювати кисень і виводити вуглекислий газ, . Читати повністю. Велика ємність, менший обсяг. Ємність легенів - це кількість повітря, яке може вміщати кожне з легень: приблизно 5 літрів в дорослої людини, хоча вона різна в залежності від віку та зросту. Проте ця кількість зазвичай не вдихається і не видихається. Дійсно, коли ти не займаєшся .

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

звіт з виробничої практики бухгалтера на фермерському господарстві

скачати фіфа 09 українська ліга торрент

пісня – танок « осінні листочки», муз і сл і мараховської