дихальна система людини, її особливості

Ди́хальна систе́ма — відкрита система організму, яка забезпечує газообмін, формування гомеостазу в трахеобронхіальних шляхах, очищення повітря, яке вдихається, від чужорідних часток і мікроорганізмів, а також аналіз пахучих речовин в атмосферному середовищі. Для підтримання дихальної системи в нормальному стані має значення правильна організація побуту, загартовування, дотримання режиму праці і відпочинку, харчування. Сприятливо впливають на роботу дихальної системи фізична праця, заняття фізкультурою.


Дихальна система людини — сукупність органів, що забезпечують функцію зовнішнього дихання людини (газообмін між вдихуваним атмосферним повітрям і кров'ю, що циркулює по малому колу кровообігу ). Газообмін здійснюється в альвеолах легень, і в нормі спрямований на захоплення з вдихуваного повітря кисню і виділення в зовнішнє середовище утвореного в організмі вуглекислого газу.


Дихальна система. Загальний план будови дихальної системи. Система органів дихання виконує в організмі функцію зовнішнього дихання, яка полягає в обміні газами між кров'ю і повітрям, що видихається. При цьому кисень з повітря потрапляє у кров, а вуглекислий газ і вода видаляються з крові у повітря. Газообмін здійснюється в альвеолах легень.


Дихальна система людини складається з тканин і органів, що забезпечують легеневу вентиляцію (повітроносні шляхи і кістково-м'язова система, що виконує вентиляцію легенів) і легеневе дихання (орган газообміну - легені) (рис.1,1а). Рис. 1а. Загальна будова дихальної системи людини. (зображення з вільного доступу інтернетресурсу studfiles.net/preview/5511841/). 1 — приносові пазухи; 2 — стовбур мозку; 3 — носова частина горла; 4 — ротова частина горла; 5.


ДИХАЛЬНА СИСТЕМА. Загальна анатомія дихальної системи. Дихальна система здійснює газообмін між організмом і оточуючим середовищем. Повітря необхідне для всіх організмів, крім анаеробних бактерій. Потреба в повітрі набагато гостріша, ніж у їжі. Людина при повному голодуванні може прожити 2-3 місяці, без води – декілька днів, а без повітря смерть настає через 4-5 хвилин. Будова дихальної системи забезпечує контакт повітря з поверхнею розділу повітря-кров і постійну циркуляцію повітря по цій поверхні. У хребетних у філогенезі формуються два типи дихання – зяброве та легеневе. При зябровому диханн.


Анатомо-фізіологічні особливості дихальної системи. В забезпеченні організму киснем, підтримці відносної сталості газового складу крові і тканин беруть участь системи органів дихання, кровообігу, нервової і гуморальної регуляції. Дихальна система (apparatus respiratorius) – система спеціалізованих органів, що забезпечують газообмін між організмом і оточуючим середовищем (зовнішнє дихання). До органів дихання відносять: порожнину носа, глотку, гортань, трахею, бронхи, легені і плевру, листки якої утворюють плевральні порожнини. До допоміжних структур, що приймають безпосередню участь в акті дих.


Дихальна та серцево-судинна системи утворюють ефективну систему транспорту кисню до тканин організму та виведення з них ліоксиду вуглецю. Система транспорту включає чотири окремих процеси: 1) зовнішнє дихання (газообмін між атмосферою та альвеолами); 2) дифузія газів в легенях – газообмін між газовою сумішю в легенях і кров'ю легеневих капілярів


Загальні уявлення про процес дихання людини та його значення для функціонування організму. Дихання - невід'ємна ознака життя. Ми дихаємо постійно з моменту народження і до самої смерті, дихаємо вдень і вночі під час сну, дихаємо, коли здорові і коли хворі. Дихання - складний безперервний процес, у результаті якого постійно поновлюється газовий склад крові та відбувається біологічне окиснення в тканинах. Розрізняють зовнішнє, або легеневе, дихання, транспортування газів кров'ю і внутрішнє, або тканинне, дихання. Зовнішнє дихання - це газообмін між організмом і навколишнім середовищем .


Дихальна система (systema respiratorium), або дихальний апарат (apparatus respiratorius), забезпечує організм киснем і виводить з нього вуглекислий газ. Ця система складається з дихальних шляхів і парних дихальних органів - легенів. Відповідно розташуванню дихальні шляхи поділяються на верхній і нижній відділи. Дихальна система (systema respiratorium), або дихальний апарат (apparatus respiratorius), забезпечує організм киснем і виводить з нього вуглекислий газ. Ця система складається з дихальних шляхів і парних дихальних органів - легенів. Відповідно розташуванню дихальні шляхи поділяються на верхній і нижній відділи.


1.1. Особливості дихальної системи людини. Дихання в широкому розумінні — це сукупність реакцій біологічного окиснення органічних енерговмісних речовин з виділенням енергії, необхідної для підтримання процесів життєдіяльності організму. Біологічне окиснення може відбуватись як за участю кисню (аеробне дихання), так і без нього (анаеробне дихання) [20].


Підручник з Біології. 8 клас. Соболь - Нова програма. Dum spiro, spero (Поки дихаю, сподіваюсь). Овідій. § 14. ДИХАЛЬНА СИСТЕМА ЛЮДИНИ. Основні поняття й ключові терміни: ДИХАЛЬНА СИСТЕМА. Повітроносні шляхи. Легені. Пригадайте! Які етапи та основні процеси дихання? Доведіть! Йога - це найдавніший спосіб життя для досягнення повноцінного здоров’я. Йоги приділяють величезну увагу формуванню умінь правильного дихання. Існує розділ йоги (хатха-йога), що за допомогою різних поз (асан) та спеціальних дихальних вправ (пранаям) навчає, як розвивати й вдосконалювати можливості всього організму. «Йога .


ДИХАЛЬНА СИСТЕМА. Дихання - це обмін газами С0 2 і 0 2 між клітинами організму і зовнішнім середовищем. Ці процеси мають певну послідовність. Зовнішній механізм газообміну у людини - це дифузія. При цьому процесі молекули газу перемішається з області їх високої концентрації в область низької концентрації, витрачається їх власна кінетична енергія. Характерними особливостями будови дихальних шляхів є наявність хрящового остова в їх стінках, а також наявність миготливого епітелію на слизовій оболонці дихальних шляхів, ворсинки якого, коливаючись проти руху повітря, виганяють назовні разом зі слизом чужорідні частинки, що забруднюють повітря.


Дихальна система людини – сукупність органів, що забезпечують в організмі людини зовнішнє дихання, або обмін газів між кров’ю та зовнішнім середовищем і деякі інші функції. Газообмін виконується легенями і в нормі напрямлений на поглинання із вдихуваного повітря кисню та виділення в зовнішнє середовище утвореного в організмі вуглекислого газу. Характерною особливістю будови дихальних шляхів є наявність хрящової основи. Із зменшенням калібру бронхів їх хрящі поступово змінюють форму: спочатку це півтільця, потім хрящові пластини, які зовсім зникають у бронхіолах. Внутрішня поверхня дихальних шляхів покрита слизуватою оболонкою – епітелієм з великою кількістю залоз, що виділяють слиз.


Інші завдання дивись тут. ДИХАЛЬНА СИСТЕМА ЛЮДИНИ це сукупність органів, що забезпечують надходження кисню, газообмін і видалення вуглекислого газу. Будова дихальної системи. Особливості. Загальна будова дихальної системи Верхні повітроносні (дихальні) шляхи: носова порожнина, носоглотка, глотка Нижні повітроносні шляхи: гортань, трахея, бронхи Функції дихальної системи. Інші завдання дивись тут. ДИХАЛЬНА СИСТЕМА ЛЮДИНИ – це сукупність органів, що забезпечують надходження кисню, газообмін і видалення вуглекислого газу. Будова дихальної системи. Особливості будови органів дихання зумовлені їхніми функціями в забезпеченні дихання.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

скачати фіфа 09 українська ліга торрент

звіт з виробничої практики бухгалтера на фермерському господарстві

пісня – танок « осінні листочки», муз і сл і мараховської