творчість алли горської книга

А́лла Олекса́ндрівна Го́рська (18 вересня 1929, Ялта — 28 листопада 1970, Васильків) — українська художниця, громадська діячка, одна із засновниць руху шістдесятництва, одна з перших представниць андеграунду, відома діячка правозахисного руху 1960-х років в Україні. Дружина художника Віктора Зарецького. Батько Алли Горської Олександр Валентинович Горський був одним з організаторів радянського кіновиробництва. У своїй праці «Ялтинська „Українська Трупа“» видатний культурний діяч українського Криму.


Алла Горська (українка, XX століття) була видатною фігурою напрямку ‘Соціалістичний реалізм’ та ‘Наївне мистецтво (Примітивізм)’. Більше цікавих робіт цієї художниці шукайте в найкращій колекції візуального мистецтва на сайті Wikiart.org. Го́рська А́лла Олекса́ндрівна (18 вересня 1929, Ялта — 28 листопада 1970, Васильків) — українська художниця-шістдесятниця і відомий діяч правозахисного руху 1960-х років в Україні. Дружина художника Віктора Зарецького. Батько Алли Горської Олександр Валентинович Горський був одним з організаторів радянського кіновиробництва.


Книга присвячена визначній громадській діячці, художниці Аллі Горській (1929—1970). До книги ввійшли: листування А. Горської з родиною, друзями; щоденники, творчі записи. Більша частина матеріалів публікується вперше. Видання розраховано на тих, хто цікавиться історією України, на шанувальників творчості А. Горської. © О.Зарецький – редакція © Л. Огнєва – упорядкування, коментарі. 2. Від упорядника. Минуло понад 80 років від дня народження Алли Горської. Проте, доводиться констатувати, що навіть та частина, вже опублікованих її листів і щоденників, залишається маловідомою і практично недоступн.


Уривок із книги «Алла Горська. Червона тінь калини. Листи, спогади, статті». - С. 7. Творчість Алли Горської, її громадська активність та яскрава особистість залишили помітний слід в історії української культури. Алла Олександрівна перебувала в епіцентрі подій короткої відлиги у 1960-х, яка скінчилася масовими арештами і «процвітаючим соціалізмом» брежнєвщини. Мисткиню називали «душею шістдесятництва».


Горська Алла Олександрівна народилася 18 вересня 1929 в Ялті, убита у віці 41 року 28 листопада 1970 року у Василькові, відома українська художниця, дисидентка, активна учасниця українського правозахисного руху 60-х років і одна з найяскравіших творчих особистостей покоління “шестидесятників”. Подвиг Алли Горської. Вона була дочкою значного партійного чиновника СРСР і одночасно талановитою художницею, що відкривало перед Аллою Горською якнайширші перспективи в світі мистецтва: нагороди, премії.


Монументальне життя Алли Горської. Алла Олександрівна Горська – українська художниця, чий доробок складається з монументальних, живописних та графічних творів. Її роботи виконувались у традиціях київської академічної школи, народного мистецтва, українського авангарду та бойчукізму. За свою політичну позицію була страчена за таємним вироком Радянської влади у 1970 році. До дня пам’яті жертв політичних репресій ми поговорили з сином Алли Горської – Олесем Зарецьким, дослідницею творчості – Людмилою Огнєвою та мистецтвознавицею Євгенією Моляр. Ця історія – про Горську-художницю, Горську-дисидентк.


На презентації у Києві книги «Алла Горська. Душа українського шістдесятництва» Лесь Танюк зауважив, що мало хто знає Аллу Горську як театрального художника, вона оформила чотири вистави. У Клубі творчої молоді робила «Патетичну сонату», її швидко закрили. Потім працювала над поемою Івана Драча «Ніж у сонці». Зробила на сцені квітку – як сонце, розповів режисер. У підсумку життя і творчості Алли Горської хочеться сказати, що визначною подією 60-х років стала поява нового покоління письменників, митців і поетів, котрі вимагали виправити «помилки», яких у минулому припустився Сталін, і надати гарантії того, що культурний розвиток народу не душитимуть у майбутньому.


Обставини трагічної загибелі художниці, можливо, вже ніколи не будуть з’ясовані, але її друзі переконані, що Аллу Горську вбила тоталітарна система. Як вона вбила Василя Стуса, Василя Симоненка. Про це написав у своїх спогадах Лесь Танюк. Листи, спогади, статті друзів і соратників увійшли до книги: «Алла Горська: Червона тінь калини», яка була видана у 1996 році мізерним накладом у 3000 примірників. Якби цю книгу могли прочитати представники місцевих органів влади, можливо, вони б тоді не вимагали від громадськості доказів того, що творча спадщина видатної української художниці — це пам’ятки.


Обставини трагічної загибелі художниці, можливо, вже ніколи не будуть з’ясовані, але її друзі переконані, що Аллу Горську вбила тоталітарна система. Як вона вбила Василя Стуса, Василя Симоненка. Про це написав у своїх спогадах Лесь Танюк. Листи, спогади, статті друзів і соратників увійшли до книги: «Алла Горська: Червона тінь калини», яка була видана у 1996 році мізерним накладом у 3000 примірників. Якби цю книгу могли прочитати представники місцевих органів влади, можливо, вони б тоді не вимагали від громадськості доказів того, що творча спадщина видатної української художниці — це пам’ятки.


Алла Горська Алла Горська народилася 18 вересня 1929 року у Ялтi. Її батько, Олександр Валентинович Горський, був одним з органiзаторiв радянського кiновиробництва: пiсля демобiлiзацiї вiн деякий час працював у державних установах, а з 1931 року став директором Ялтинської кiностудiї. Через рiк,…


Творчість Алли Горської, її громадська активність та яскрава особистість залишили помітний слід в історії української культури. 60-ті роки стали для художниці найбільш напруженими. Великі сподівання й такі ж великі втрати, рішучий потяг до боротьби попри тиск будь-яких обставин — усе відобразилось в графічних, а згодом і монументальних творах художниці. Серед них портрети видатних діячів української культури: Т. Шевченка, А. Петрицького, Б. Антоненка-Давидовича; роботи, присвячені сучасникам Горської: В. Стусу, І. Світличному, І. Драчу, В. Симоненку; ескізи до художнього оформлення вистав «Ніж у сонці», «Правда й кривда», «Отак загинув Гуска»; ескіз обкладинки збірки поезій Л. Костенко «Зоряний інтеграл».


Книги автора Алла Горська, які варто купити в онлайн магазині книг ✦ КНИГАРНЯ "Є"✦ Залучайся до літературної спільноти! Лише цікаві актуальні свіжі новинки зі світу літератури! . Саме тут ви можете прочитати основні відомості з їх життя. Книгарня Є зібрала для вас інформацію про письменниць і письменників зі всього світу. У категорії автор ви можете простежити становлення та розвиток літературної майстерності ваших улюблених письменників, дізнатися маловідомі факти їх життя та ближче познайомитись з їх творчістю. Українські та зарубіжні автори. Часто трапляється, що рекомендований друзями чи рідними автор зовсім нам невідомий.


Цей збірник є першою книгою, присвяченою визначній громадській діячці, художниці Аллі Горській (1929-1970). До збірника увійшли листування А. Горської, спогади та розвідки про неї, деякі документи. Частина матеріалів публікується вперше. У книзі вміщено чимало ілюстрацій, що характеризують як творчість А. Горської, так і добу 60-х років. Збірник розрахований на тих, хто цікавиться історією України, на шанувальників творчості Горської. Тип сделки: Предоплата.


«Пам’яті Алли Горської». 5 вересня 2019 3643. Вірш Василя Стуса. Найстарішому палацу присвятили книжку. 13 лютого 2021. Маріуполю планують повернути ікону Святого Георгія.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

скачати фіфа 09 українська ліга торрент

звіт з виробничої практики бухгалтера на фермерському господарстві

пісня – танок « осінні листочки», муз і сл і мараховської