тоцька рід родина україна

Мета: ознайомити з видатними місцями рідного краю; поглибити інтерес дітей до історії рідного краю, розширити кругозір дітей; виховувати любов до рідного краю, шанобливе ставлення до його історії, духовної спадщини українського народу, виховувати почуття патріотизму та гордості за свою малу Батьківщину.. Конспект на урок Позашкільна освіта скачати.


Розширити знання дітей про Батьківщину-Україну, її символи(Герб,Прапор,Гімн),столицю-місто Київ;оглядово ознайомити з народними ремеслами (гончарство,вишивка,вироби з дерева). Учити дітей відповідати на поставлені вихователем запитання, активізуючи у мовленні слова з лексичної теми «Рідна країна». Сприяти розвитку розповідного мовлення, пам’яті , слухової та зорової уваги. Виховувати патріотичні почуття, гордість за свій народ, Батьківщину. Конспект на урок Дошкілля скачати.


– 176 с. 19. Тоцька Т. Рід, родина, Україна. – Київ, 2011. – 94с. Закріпити уявлення дітей про рід, родовід, родину, родинне дерево. Підвести їх до узагальнення, що кожен рід має свою історію, яку своїм життям продовжує кожний член родини. Узагальнити уявлення про дитячі обов’язки в сім’ї, про те, як по-справжньому треба любити своїх батьків. Поглибити знання про усну народну творчість: прислів’я, приказки, дитячі народні ігри. Виховувати любов та повагу до старших рідних та близьких, до родичів. Словникова робота. : Слова вітання, рід, родина, оселя, білена хата, плугатарі


Ні́на Іва́нівна То́цька (* 25 червня 1923, с. Озерна, Білоцерківський район, Київська область — † 6 жовтня 2007) — українська мовознавиця-україністка зі спеціалізацією на експериментальній фонетиці. Праця «Голосні фонеми української літературної мови» (1973), підручники української мови для вищих шкіл, статті з української фонетики й синтаксису. 1930–1940 рр. — навчання у середній школі. Вирісши в родині сільських учителів, вона вирішила обрати собі дорогу свого батька — стати викладачем української мови.


Родина – це засноване на шлюбі чи кревній спорідненості об'єднання людей, які мусять ділити радощі та смуток, разом долати будь-які перешкоди, уникати можливих загроз їх стосункам, вирішувати побутові проблеми тощо. Українці завжди вбачали в родині моральну основу життя кожної людини (за народними уявленнями, зокрема, без дружини не можна з'являтися на той світ). Для родини характерна панівна роль голови двору – батька, старшого сина (брата) або ж матері (вдови). Воля голови є незаперечною. Родинне коло є другим після громади своєрідним органом контролю за дотриманням людиною устален.


Коли ми кажемо: «Мій рід, моя родина», то в душі народжується щось тепле, ніжне. Бо це найближчі та найрідніші люди: батько, мати, бабуся, дідусь, брати, сестри. Це — рідна домівка. Це — тихі пісенні вечори і сонячні росяні ранки. Це — вишиванки, народні казки, легенди, мудре народне слово. І життя кожного з нас зіткане саме із цих частинок, немов із гілочок, які в сукупності становлять велике родинне дерево, ім’я якому — Україна. Тож не забуваймо, якого ми роду, бо від цього залежить, якою буде наша держава завтра. Не будьмо сліпими, котрі не бачать ні сонця, ні людей.


Тема: Рід, родина, Україна Мета: поглибити знання дітей про родину, рід; розширити знання про історію виникнення нашої держави; розвивати бажання працювати на благо рідної землі, українського народу; виховувати моральні риси характеру та поведінки, повагу до рідних, любов до своєї Вітчизни. Хід уроку. І. Вступна бесіда. Привітання з Днем знань. 1. Вірш О.Олеся Хто зберіг любов до краю І не зрікся роду, Тільки той віддав всю душу Все, що міг, народу. - Як ви розумієте ці слова? 2. Словникова скарбничка - Який зв'язок між словами « родина», « рід», « народ»? Родина – це тато, мама, ти, твої.


Наша Батьківщина – це квітуча Україна. Дорофeєва Тетяна, учениця 8 класу, дарує Україні ніжні та теплі слова. Що таке Україна? За віконцем калина, Тиха казка бабусі, Ніжна пісня матусі, Дужі руки у тата, Під тополями хата, Під вербою криниця, В чистім полі пшениця, Серед лугу лелека І дібро. Учні розповідали присутнім про калину, як символ української землі, про віночок, який є своєрідним оберегом жінки в Україні. А українські рушники? Вони пройшли крізь віки і зараз символізують чистоту почуттів, глибину безмежної любові до своїх дітей, до всіх, хто не черствіє душею.


Українська родина. Рід. Родина. Родовід. Рід – це кілька поколінь, які походять від одного предка. Родина – група споріднених людей, яка складається з жінки, чоловіка, дітей, бабусі, дідуся, що живуть разом. Родовід – це рід з усіма родичами та свояками, це родинний кущ, родинне деревце, яке повинен знати й шанувати кожний його член. Останнім часом вживається і більш широка поетизована Назва родоводу – Берегиня. Був в Україні ще один нині забутий звичай. На Різдво посеред святкового столу ставили Деревце як уособлення Древа життя, родини, вічності людського роду й життя на землі. Таке родинне Деревце робили із стебел та колосся пшениці, обвішували як символ сімейного добробуту, радісно-го святкового настрою.


Звучить пісня «Родина-родина — це вся Україна». На її фоні діти розповідають про своє дерево роду. Дівчинка. Глибоке коріння — високе гілля. Це ми, діти, пишна крона цього дерева. Усі братики і сестрички, друзі, однокласники, знайомі, одне покоління — усі ми — це і є те високе гілля, майбутнє кожного роду, всієї України. Адже наша держава Україна — рідна ненька всього українського народу, який пустив глибоке коріння в її землю ще від роду людського, багато-багато тисяч років тому і досі живе тут, на своїй рідній землі. Хлопчик. Якщо ми будемо знати, якого ми роду, будемо вивчати своє коріння.


Урок з циклу Я і Україна. 2 клас Тема. Родина. Рід. Рідня. Складання родовідного дерева. Мета: розширити уявлення учнів про сім’ю, її значення для людини; продовжувати формувати поняття родина, рідня, рід; познайомити з правилами складання родовідного дерева, з різними видами складання родоводу; стимулювати прояв інтересу до історії свого роду, сім’ї; виховувати шанобливе ставлення до всіх членів родини, гордість за свій рід.


Коріння історії української родини сягає в сиву давнину. Адже сім'я з її побутом, тобто загальним укладом життя, сукупністю виховних звичаїв і традицій, складалася упродовж багатьох століть і зміцнювалася в ході перебігу історичного розвитку людства. Перші ж сліди перебування людини в Україні історики датують давнім періодом кам'яної доби, раннім палеолітом (приблизно 200 000 р. до н. є.). Рід — це велика родина, відома в Україні ще під назвами «пепище», «служба», «хутір», яка проживала у своєму дворищі, і відокремленій оселі. Рід мав спільне майно — ріллю, ловецькі терени, стада худоби, вів спільне господарство під проводом свого старшини.


Родина Лесі Українки — презентація з української літератури на порталі GDZ4YOU — з нами вчитись дійсно легко, відчуй це! . Олена Пчілка Оле́на Пчі́лка (псевдонім Ольги Петрівни Косач — українська письменниця, драматург, публіцистка, громадська і культурна діячка, перекладачка, етнограф, член-кореспондент Всеукраїнської академії наук (1925); мати Лесі Українки, сестра Михайла Драгоманова. Слайд #5. Біографічні відомості Народилася 5 (17 липня) 1849 року в містечку Гадяч на Полтавщині в родині небагатого поміщика Петра Якимовича Драгоманова. Початкову освіту отримала вдома. Батьки прищепили їй любов до літератури, до української народної пісні, казки, обрядовості.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

скачати фіфа 09 українська ліга торрент

звіт з виробничої практики бухгалтера на фермерському господарстві

пісня – танок « осінні листочки», муз і сл і мараховської